Presentació
El suïcidi és un greu problema de salut pública i es calcula que cada any se suïciden més de 800.000 persones en el món, la taxa mundial se situa en un 10%.
És la principal causa de mort no natural a Espanya, és el resultat d'un terrible sofriment emocional intern, ningú vol morir-se i els que moren tampoc, si haguessin trobat una altra sortida en la seva ment al seu sofriment.
A les morts per suïcidi cal afegir els intents i la ideació suïcida. Segons càlculs de l'OMS, existirien uns 20 intents per cada suïcidi. A més, podem dir que afecten, tant directa com indirectament a altres persones i generen un greu impacto sobre els qui sobreviuen, com a cònjuges, mares i pares, fills i filles, família en general, amistats, persones de l'àmbit laboral i coetànies, tant a curt com a llarg termini.
Els factors que estan associats perquè existeixi una probabilitat de suïcidi són trastorn mental, especialment les depressions i trastorns de la personalitat, les conductes addictives, la solitud, els esdeveniments vitals estressants i la malaltia crònica que cursa amb dolor.
Objectius
- Capacitar als professionals en la prevenció i abordatge en el suïcidi.
- Proporcionar una formació extensa i multidisciplinària que permeti una compressió integral del fenomen del suïcidi.
- Qualificar als alumnes per a l'exercici de la seva funció professional especialitzada respecte al suïcidi en les àrees de tractament, rehabilitació i prevenció.
- Donar a conèixer els models d'intervenció, la tipologia dels dispositius i els recursos més habituals per a la intervenció en suïcidi, oferint l'orientació necessària per a la seva utilització.
|
A qui va dirigit
Professionals titulats universitaris de Ciències de la salut i àmbit social.
|
Idioma d'impartició
Castellà
|
Continguts
- Unitat 1: La visió professional: epidemiologia, detecció i intervencions en adolescents i adults.
- Unitat 2: Visió de les associacions: programes, intervencions i estigmatització.
|
Metodologia docent
El curs s'estructura en 2 unitats temàtiques en sessions teòriques en línia interactives.
Edicions
Primera edició:
Del 26/05/2023 al 10/06/2023
|
Segona edició:
Del 10/11/2023 al 25/11/2023
|
Criteris d'Avaluació
Haver assistit al 80% de les classes i haver participat activament en les sessions.
Acreditació
El Campus Docent Sant Joan de Déu expedirà el títol formatiu corresponent.
Professorat
Joaquim Puntí Vidal
Psicòleg clínic infantojuvenil. Coordinador de la Cartera de Tractament Psicològic Infantil i de l'Hospital de dia de Salut Mental d'adolescents. Consorci Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell. Professor associat de la facultat de psicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona
|
Nadia Sanz Lamora
Psicòloga clínica d'adults. Psicòloga adjunta en la planta d'hospitalització d'adults de Salut mental d'adults i de l'Hospital de dia de Salut Mental d'adults. Consorci Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell.
|
Clara Rubió Chumillas
Presidenta i treballadora social. Associació Catalana per a la Prevenció del Suïcidi (ACPS). Diplomada en Treball Social. Universitat de Barcelona (UB). Llicenciada en Ciències del Treball. Universitat Oberta de Catalunya.
|
Laura Horcajo Andaluz
Psicóloga General Sanitària especialista en prevención del suicidio. Responsable de la Seu de l’ACPS a Reus. Prevenció del Suïcidi a través de l’acompanyament als familiars.
|
Col·laboració amb altres entitats
Parc Taulí Sabadell i Associació Catalana Prevenció del Sucidio (ACPS)
Matrícula
Dates:
- 1ª Edició: del 20/03/2023 a 19/05/2023
- 2ª Edició: del 01/09/2023 al 03/11/2023
Documentació necessària per a la matrícula:
- Sol·licitud de matrícula implementada.
- Fotocopia del títol acadèmic
- Fotocopia DNI.
Resolució d'estudiants admesos: es notificarà l'admissió en el curs com a més tard una setmana abans del seu inici.1a El procés de selecció dels candidats serà per ordre de data de pagament de matrícula.
Contacte