Estratègies de planificació de les professions sanitàries: 8 anys després del Llibre Blanc

  • Publicado el 26 de desembre de 2011

A través d'aquest formulari indica'ns els teus dubtes i consultes sobre la formació que desenvolupa el Campus Docent Sant Joan de Déu o bé sobre el centre.

Image CAPTCHA
Introdueix els caràcters que es mostren en la imatge.

A través d'aquest formulari indica'ns els dubtes i/o suggeriments referents a la teva formació. Et respondrem al més aviat possible.

Image CAPTCHA
Introdueix els caràcters que es mostren en la imatge.

Va marcar un punt d’inflexió en la política sanitària al incorporar a l‘agenda la necessitat d’abordar el desenvolupament de les professions sanitàries i del sector salut més enllà dels aspectes laborals i de gestió

El Llibre blanc de les professions sanitàries a Catalunya  va marcar un punt d’inflexió en la política sanitària al incorporar a l‘agenda política la necessitat d’abordar el desenvolupament de les professions sanitàries i del sector salut
més enllà dels aspectes laborals i de gestió.


Aquest llibre fa palesa la centralitat del ciutadà i constata la importància de tenir molt present el desenvolupament de les professions sanitàries. Les professions sanitàries es desenvolupen en un marc molt dinàmic i complex que requereix equilibris, de vegades fràgils, en relació amb la demografia, els canvis tecnològics, l’epidemiologia o la dinàmica pròpia de les professions en camps que es desenvolupen ràpidament i en noves professions que ocupen llocs clau en el procés asistencial. Per tot això el Departament de Salut compta amb tres principals instruments de planificació estratègica: el Pla de salut, els plans directors i el Mapa sanitari, sociosanitari i de salut pública.

El context socioeconòmic actual, però, planteja un escenari on la planificació sanitària passarà per optimitzar el model professional i l’eficiència del sistema. En aquesta línia, l’Institut d’Estudis de la Salut va impulsar un treball, en col•laboració amb ESADE, per a conceptualitzar una aproximació sistèmica a la planificació sanitària on aspectes com el model assistencial, organitzatiu i tecnològic, així com la demanda, seran claus per definir la capacitat assistencial del sistema sanitari.

Els cinc grans àmbits que poden influir en les necessitats futures de professionals de la salut són:

 

  • Demografia de professionals sanitaris.
  • Model organitzatiu del sistema sanitari.
  • Model assistencial.
  • Model tecnològic.
  • Demanda assistencial.


Les necessitats de professionals sanitaris depenen de la combinació d’aquests cinc àmbits. En concret, són el resultat de la relació entre la capacitat assistencial (nombre de professionals + organització) i la demanda assistencial.

Podeu descarregar aquí l’anàlisi complet (pdf) sobre els 8 anys del Llibre Blanc, dut a terme pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.