Presentació
L'error en el procés assistencial o més conegut com a esdeveniment advers és la tercera causa de mort a nivell mundial. Sense lloc a dubte, un problema de salut pública que transcendeix a la gestió sanitària, al dret dels pacients i a la marca corporativa de l'organització sanitària. Les conseqüències de l'error poden arribar a ser greus: com causar un mal al pacient, fins i tot la mort. Denúncies judicials i multes. Perdre la credibilitat i el prestigi que tant ha costat guanyar.
En el món de la medicina s'ha tendit a ocultar o justificar els errors comesos durant la praxi sanitària. No obstant això, alguna cosa està canviant. La tendència en la pràctica sanitària internacional és la transparència i la comunicació honesta amb el pacient, amb la qual es redueix la sensació de ser enganyats i l'angoixa de no poder fer res més per la seva salut.
La qualitat assistencial i la seguretat del pacient són les prioritats del sistema sanitari. Identificar errors, les seves causes i les seves solucions és primordial per a aconseguir la seguretat del pacient. I això s'aconsegueix amb una bona comunicació en tots els nivells: pacient, companys i institucions.
Tens una assignatura pendent que ningú t'ha ensenyat abans: saber gestionar l'error en el procés assistencial i, sobretot, saber-ho explicar al pacient i a la seva família sense riscos legals.
Objectius
Aprendre una metodologia pròpia per a gestionar els errors (detecció, anàlisi, solucions i indicadors), gestionar la informació al pacient i, la gestió de les víctimes.
|
A qui va dirigit
Professionals de la salut interessats en la gestió de l'esdeveniment advers, la informació al pacient i la gestió de les víctimes.
|
Idioma d'impartició
Castellà / català / anglès
|
Continguts
- Error clínic: què és, com ocorren, com s'analitzen i com s'eviten.
- Víctimes de l'error: que significa, perquè apareixen, com es gestionen i com es poden evitar.
- Els 7 passos de la comunicació i disculpa de l'error en salut
|
Metodologia docent
El curs s'estructura en 6 mòduls. Es desenvoluparà en sessions teòriques, interactives amb debats i exercicis pràctics. L'estudiant podrà disposar de tot el material necessari de les sessions. Un mòdul gravat per setmana (6 mòduls), una sessió en línia en directe per a abordar els casos pràctics cada 15 dies i una sessió de simulació grupal presencial al Campus Docent Sant Joan de Déu (CDSJD).
- Mòdul 1: Què és un error en Medicina? Em puc equivocar?
- Mòdul 2: Analitza: Per què ha passat?
- Mòdul 3: Què passa si esmento o l'ocult. Experiències reals de professionals sanitaris i pacients.
|
- Mòdul 4: Com li ho explico al pacient.
- Mòdul 5: M'han demandat, Què faig?
- Mòdul 6: El final, Ho he fet bé?
|
Edicions
Primera edició:
Del 18/04/2023 al 22/06/2023
|
Segona edició:
Del 10/10/2023 al 30/11/2023
|
Criteris d'Avaluació
Haver assistit al 80% de les classes i haver participat activament en els treballs i debats proposats.
Acreditació
El Campus Docent Sant Joan de Déu expedirà el títol formatiu corresponent.
|
Professorat
Priscila Giraldo, Infermera, Advocada i Doctora en Salut Pública.
|
|
Matrícula
Dates: Del 20/03/2023 a 11/04/2023
Documentació necessària per a la matrícula:
- Sol·licitud de matrícula implementada.
- Fotocopia DNI.
Resolució d'estudiants admesos: es notificarà l'admissió en el curs com a més tard una setmana abans del seu inici.1a El procés de selecció dels candidats serà per ordre de data de pagament de matrícula.
Contacte