Fonts estadístiques. Recomanacions per al seu ús

  • Publicado el 26 de agost de 2012

A través d'aquest formulari indica'ns els teus dubtes i consultes sobre la formació que desenvolupa el Campus Docent Sant Joan de Déu o bé sobre el centre.

Image CAPTCHA
Introdueix els caràcters que es mostren en la imatge.

A través d'aquest formulari indica'ns els dubtes i/o suggeriments referents a la teva formació. Et respondrem al més aviat possible.

Image CAPTCHA
Introdueix els caràcters que es mostren en la imatge.

Les fonts estadístiques són una font d'informació rellevant per als professionals en l'àmbit de les ciències de la salut. Poder accedir a les dades sanitàries de determinats àmbits geogràfics (ciutats, regions, països, continents...) o consultar indicadors sobre una determinada realitat.

Les fonts estadístiques són una font d'informació rellevant per al professionals en l'àmbit de les ciències de la salut. Poder accedir a les dades sanitàries de determinats àmbits geogràfics (ciutats, regions, països, continents...) o consultar indicadors sobre una determinada realitat ens ajuda a tenir una composició de lloc més adequada sobre unes circumstàncies concretes.


Normalment les fonts estadístiques en l'àmbit de les ciències de la salut provenen d'organitzacions de reconegut prestigi en el seu àmbit d'actuació i ens ofereixen un ampli resum de la situació de la salut i els sistemes de salut en diferents àrees.


Tot i tenir en compte aquesta dada, és necessari ser molt rigorós en la interpretació d'aquestes fonts i seguir unes pautes en la seva utilització per no interpretar les dades de forma desencertada.


Per comunicar eficaçment en ciències de la salut dades estadístiques resulta tan vital saber interpretar les estadístiques com utilitzar un llenguatge senzill i comprensible. Per cridar l'atenció del públic i, més important encara, guanyar la seva confiança s'ha de comunicar de forma clara i precisa els resultats científics i el seu impacte, fent referència a les fonts originàries i permetent la seva consulta.

 

 

  • Com a recomanació general, és important traduir les dades quantitatives al seu equivalent més proper en el llenguatge comú, tot posant les xifres exactes recollides de la font originària entre parèntesi.
  • És important esmentar les dades específiques de la font originària i incloure el marge d'error moltes vegades denominat “interval de seguretat”, que és un indicador de la fiabilitat de l'evidència.
  • En el cas de notícies o articles dirigits a un públic general hem d'assegurar-nos que els lectors comprenen que l'estimació del risc, l'exposició o la probabilitat per al conjunt de la població pot no descriure de forma precisa les situacions individuals.
  • A més, hem de proporcionar informació rellevant per explicar la variació del risc individual en funció de factors com l'edat, l'alimentació, el nivell d'alfabetització, la ubicació geogràfica, el nivell educatiu, els ingressos, el component racial i ètnic, així com una altra sèrie de factors.
  • És probable que també haguem de decidir sobre la base de la font d'informació si informem sobre estimacions de risc absolut o relatiu. El risc absolut no és més que la probabilitat que ocorri alguna cosa (per exemple, la dada 'una persona de cada vuit' que esmentem abans); i el risc relatiu és la comparació del risc en dues situacions diferents

 

 L'ús del risc relatiu o de l'absolut pot crear dues imatges substancialment diferents d'un mateix risc. En aquest sentit sorgeix el perill de comparar riscos sobre la base de fonts d'informació diferents que poden distorsionar les conclusions.


Tampoc hem de tenir por a consultar l'autor d'un article científic i demanar més explicacions, tractar d'establir bons vincles amb els acadèmics ens podrà ajudar a interpretar correctament les fonts d'informació originals.

Llistat de fonts estadístiques especialitzades en ciències de la salut

 

 

  • Informe d'Estadístiques Sanitàries Mundials de l'Organització Mundial de la Salut

http://www.who.int/whosis/whostat/es/index.html


Les Estadístiques Sanitàries Mundials presenten les estadístiques sanitàries més recents dels 193 estats membres de l'Organització Mundial de la Salut.
Els informes es poden descarregar així mateix en format Adobe PDF o Microsoft Excel, segons convingui.

 

  • Observatori de la Salut de l'Organització Mundial de la Salut

http://www.who.int/gho/en/


Sens dubte la web de l'Organització Mundial de la Salut és una de les millors fonts d'informació tant per la qualitat dels seus continguts, com per la seva actualització i organització.

En l'enllaç que indiquem trobem indicadors de salut que tracten conceptes a nivell mundial com la mortalitat, morbiditat, demografia i nivell socio-econòmic, esperança de vida i comptabilitat nacional a nivell de salut.
Permet realitzar mapes i gràfics amb les dades.

 

  • Sistema d'Informació Sanitària: Portal Estadístic del SNS

http://www.msc.es/estadEstudios/estadisticas/sisInfSanSNS/home.htm


El Portal Estadístic del SNS permet accedir de forma lliure al Sistema d'Informació del Sistema Nacional de Salut.


Es tracta d'una font d'informació que ens permet consultar la informació sobre la salut i els serveis sanitaris a Espanya. La pàgina web està dirigida als professionals assistencials i de l'àmbit acadèmic i científic, i als ciutadans.