El Reglament Sanitari Internacional (RSI) és un instrument jurídic internacional de caràcter vinculant per a 194 països, entre ells, tots els Estats Membres de la OMS. Té per objectiu ajudar a la comunitat internacional a prevenir i afrontar riscos aguts de salut pública susceptibles de travessar fronteres i amenaçar a poblacions de tot el món.
En el món globalitzat d'avui, les malalties poden propagar-se ràpidament i a gran distància a l'empara dels viatges i el comerç internacionals. Una crisi sanitària en un país pot afectar als mitjans de vida i l'economia de moltes parts del món. Tals crisis poden tenir el seu origen en malalties infeccioses emergents com la síndrome respiratòria aguda severa (SARS) o una nova pandèmia de grip humana.
El RSI pot aplicar-se també a altres emergències de salut pública, causades per exemple per vessaments, fugides o abocaments de productes químics o per accidents nuclears. El RSI està pensat per a interferir el menys possible en el tràfic i el comerç internacionals i alhora protegir la salut pública prevenint la disseminació de malalties.
El RSI, que va entrar en vigor el 15 de juny de 2007, obliga als països a comunicar a la OMS els brots de certes malalties i determinats esdeveniments de salut pública. Partint de l'experiència única de la OMS en matèria de vigilància i alerta sanitàries i de resposta a les malalties en el món, el RSI defineix els drets i obligacions dels països quant a la notificació d'esdeveniments de salut pública i institueix una sèrie de procediments que la OMS ha de seguir en el seu treball per a protegir la salut pública mundial.
El RSI obliga també als països a reforçar els seus mitjans actuals de vigilància i resposta sanitàries. La OMS, en estreta col•laboració amb els països i els associats, dóna suport i assessorament tècnic a fi d'aconseguir els recursos necessaris per a aplicar puntual i eficaçment la nova normativa. El fet que tot esdeveniment de salut pública sigui notificat a temps i de forma oberta farà del món un lloc més segur.