El passat 7 de maig es va constituir el Consell Català de la Formació Continuada de les Professions Sanitàries i els consells tècnics de formació continuada com a òrgan plurinstitucional adscrit al Departament de salut.
Entenem per formació continuada (FC) el procés d’ensenyament i aprenentatge actiu al que tenen dret i deure els professionals sanitaris, que comença un cop s’han finalitzat els estudis de grau o d’especialització i que té com a finalitat actualitzar i millorar els coneixements, les habilitats i les actituds d’aquests tant davant de l’evolució científica i tecnològica, com de les necessitats i demandes socials del mateix sistema sanitari.
Les activitats de FC són molt nombroses, proporcionades per proveïdors diversos i amb uns nivells de qualitat variables. Per tal que la FC ajudi el professional a adquirir i mantenir les competències, cal disposar d’un sistema formal d’acreditació de les activitats formatives que permeti l’adjudicació de crèdits. Els crèdits aconseguits han de servir al professional per incorporar-los al seu currículum i poder-los utilitzar en la seva carrera professional.
Es preveu que anualment s’acreditin a Catalunya unes 5.000 activitats formatives dirigides a professionals de la salut. Fins ara el sistema ja existia a Catalunya per activitats de FC
adreçades a metges, farmacèutics i podòlegs. La novetat és que el sistema s’obre a la resta de professions que preveu la Llei d’Ordenació de les Professions Sanitàries (LOPS); per tant, a partir del dia 1 de juliol qualsevol activitat formativa que s’adreci als professionals abans esmentats, ja és susceptible de ser acreditada pel CCFCPS.
El mes d’octubre hi ha previst la realització d’un Seminari formatiu dirigit a tots els directors de docència i organitzadors d’activitats de formació continuada a la seu del CCFCPS.