El virus del papil•loma humà
El virus del papil•loma humà és un virus comú. Amb aquest nom s’engloben més de 100 tipus de virus diferents. Els VPH infecten la pell i les mucoses del cos com les mans, els peus, la boca, la laringe, l’anus, la uretra o el coll uterí. Poden produir, en la seva majoria, lesions benignes com ara les berrugues cutànies i genitals i, amb menor freqüència, lesions malignes com alguns tipus de càncer del coll uterí.
El VPH 1 sol infectar la planta dels peus i el VPH 2 les mans. Els tipus 6 i 11 afecten l’àrea genital i són la causa del 90% de les berrugues genitals.
Actualment es coneix que els tipus 16 i 18 de VPH augmenten els risc de desenvolupar càncer. En conjunt, aquests dos tipus, són la causa de més del 70% dels càncers del coll uterí.
Cóm es transmet
Els VPH es transmeten per contacte directe de persona a persona. Les infeccions que afecten la zona ano-genital es transmeten per contacte sexual.
La infecció per transmissió sexual és molt freqüent i qualsevol persona que hagi tingut contacte sexual pot haver-se infectat. Es calcula que quatre de cada cinc persones s’infectaran per aquest tipus de virus al llarg de la vida.
Cóm es manifesta
- Sense símptomes. En la majoria dels casos la infecció no produeix cap símptoma. En aquest cas s’anomena infecció latent o inactiva. Les persones no són conscients i pot ser que mai ho coneguin, encara que la poden transmetre. Generalment, en més del 90% dels casos, l’organisme l’elimina de forma espontània sense cap tractament.
- Berrugues genitals. Poden aparèixer setmanes o mesos i inclús anys després de la infecció. Cal tractament específic per eliminar les berrugues i símptomes com la picor.
- Canvis anormals en les cèl•lules del coll uterí detectats mitjançant la prova de Papanicolaou. Si no es tracten podrien conduir a un càncer de coll uterí. Cal tractament específic.
La vacuna
L’objectiu de la vacuna és prevenir la infecció pel VPH quan la persona s’exposa al virus a través del contacte sexual.
Actualment es disposa de dues vacunes: Gardasil® , que prevé la infecció pels VPH dels tipus 6, 11, 16 i 18 i Cervarix®, que prevé la infecció pels VPH dels tipus 16 i 18.
Perquè la vacuna sigui efectiva es recomana administrar-la a les noies abans d’iniciar les relacions sexuals. La vacuna no és efectiva contra els tipus de VPH dels quals ja s’està infectat.
Es poden vacunar les noies i dones de 9 a 26 anys. En altres edats, ni en nois i homes, s’ha estudiat el funcionament de la vacuna.
A Catalunya, el Departament de Salut inclou la vacuna en el calendari de vacunacions per a les noies de sisè de primària.
Les revisions ginecològiques: el test de Papanicolaou
El test de Papanicolaou detecta canvis precoços en les cèl•lules del coll uterí que, si no es tractessin, podrien evolucionar, amb els anys, cap a un càncer de coll d’úter.
El fet que es disposi de la vacuna no modifica la necessitat de realitzar periòdicament el test atès que la vacuna protegeix del 70% dels càncers del coll uterí, però no de tots.