Guia de pràctica clínica sobre trastorn límit de personalitat

  • Publicado el 13 de juny de 2012

A través d'aquest formulari indica'ns els teus dubtes i consultes sobre la formació que desenvolupa el Campus Docent Sant Joan de Déu o bé sobre el centre.

Image CAPTCHA
Introdueix els caràcters que es mostren en la imatge.

A través d'aquest formulari indica'ns els dubtes i/o suggeriments referents a la teva formació. Et respondrem al més aviat possible.

Image CAPTCHA
Introdueix els caràcters que es mostren en la imatge.

L'atenció a les persones amb trastorn límit de la personalitat (TLP) és una prioritat per al Pla Director de Salut Mental i Addiccions, que és l'instrument d'informació, estudi i proposta.

L'atenció a les persones amb trastorn límit de la personalitat (TLP) és una prioritat per al Pla Director de Salut Mental i Addiccions, que és l'instrument d'informació, estudi i proposta a través del qual el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya determina les línies directrius per impulsar, planificar, coordinar i avaluar les accions en l'àmbit de la salut mental i les addiccions. Per aquest motiu, i amb la finalitat de millorar la qualitat de l'atenció i disminuir la variabilitat de la pràctica clínica s'ha elaborat la Guia de Pràctica Clínica (GPC) sobre el TLP, finançada amb fons de l'Estratègia Nacional de Salut Mental del Sistema Nacional de Salut (SNS). L'Agència d'Informació, Avaluació i Qualitat en Salut de Catalunya, amb la col•laboració del Fórum de Salut Mental, es van encarregar de la seva realització, i va comptar amb la participació de professionals experts de la xarxa de salut mental i addiccions de Catalunya.
.
El TLP consisteix en un patró persistent d'inestabilitat en les relacions interpersonals, afecte i autoimagen amb escàs control d'impulsos. Constitueix una síndrome heterogènia, difícil de delimitar, amb presentacions clíniques i del comportament que varien entre individus i entre els diferents moments d'evolució d'un mateix pacient. La variabilitat de les presentacions clíniques del TLP comporta que sigui un trastorn infradiagnosticat i que presenta demora en el seu diagnòstic. Actualment, hi ha respostes assistencials diferents i no consensuades que comporten una gran variabilitat en la pràctica clínica dels professionals i serveis. Per aquesta raó, tant a nivell estatal com  internacional, s'han creat grups per promoure la investigació i l'atenció al pacient amb TLP dels quals han sorgit publicacions, protocols i recomanacions de pràctica clínica.

Aquesta GPC, resultat del treball d'un grup de professionals vinculats a l'atenció dels pacients amb TLP i d'experts en metodologia d'elaboració de GPC, pretén donar a la població i als professionals sanitaris una eina útil que aporti recomanacions basades en l'evidència científica i en el major consens possible sobre l'atenció a les persones afectades de TLP: consideracions generals (diagnòstic, maneig general i prevenció), intervencions psicosocials, tractament farmacològic, gestió de la crisi i organització de serveis i programes. Així mateix, pretén disminuir la incertesa i la variabilitat en la pràctica clínica i facilitar uns criteris comuns que facin possible una actuació coordinada entre professionals de diferents àmbits clínics i nivells assistencials de la xarxa sanitària.

 

Consulta la guia completa.