Premi Matronas de la Fundació Mustela per la Dra. Ainoa Biurrun

  • Publicado el 26 de juny de 2019

A través d'aquest formulari indica'ns els teus dubtes i consultes sobre la formació que desenvolupa el Campus Docent Sant Joan de Déu o bé sobre el centre.

Image CAPTCHA
Introdueix els caràcters que es mostren en la imatge.

A través d'aquest formulari indica'ns els dubtes i/o suggeriments referents a la teva formació. Et respondrem al més aviat possible.

Image CAPTCHA
Introdueix els caràcters que es mostren en la imatge.

La Dra. Ainoa Biurrun del Campus Docent juntament amb el Dr. Juan Roldán i la Dra. Carmen Jerez i la Dra. Josefina Goberna han rebut el premi Matronas de la Fundació Mustela al millor projecte de recerca.

Aquest premi, proposat en col·laboració amb la FAME (Federación de Asociaciones de Matronas de España), recolza l’elaboració, realització i desenvolupament de projectes de recerca en l’àmbit de la infermera obstètrico-ginecològica (Matrona).

El projecte guanyador es titula: “Validació a l’espanyol del qüestionari de vivència de part: Questionnaire d’Evaluation du Vécu de l’Accouchement, par voie-basse ou par césarienne (QEVA)” i neix de la importància que té per les dones el naixement d’un fill.

L’embaràs i el part constitueixen experiències significatives per la mare i poden arribar a tenir implicacions tant a nivell físic com emocional; impactant en la salut psicològica de les dones de forma beneficiosa o perjudicial, en el vincle entre la mare i el nounat i inclús en la relació de la dona i la seva parella. No obstant això, els instruments de mesura existents per valorar l’experiència del part, en el context espanyol, es centren en l’experiència de la mare respecte a la seva satisfacció amb el procés assistencial però no en la percepció global del procés.

Per tal de valorar la multidimensionalitat d’aquesta experiència es va realitzar una revisió bibliogràfica de la literatura publicada en bases de dades científiques i es va veure que existia una escala suïssa, anomenada QEVA, que avaluava la vivència del part. Un qüestionari multidimensional autocomplementat per les mateixes dones puerperals, durant el període de la quarantena, que de forma quantitativa mostra la percepció de la vivència del part de dones assistides en diferents àmbits assistencials.

L’objectiu principal del projecte, que ja s’ha iniciat mitjançant el suport del premi, és adaptar i validar a l’espanyol el qüestionari d’experiència del part (QEVA).

L’acte de lliurament del premi de la III Convocatòria dels Premis Matrona 2019, va tenir lloc el passat 8 de juny a FYCMA (Feria y Congreso de Málaga) durant el IV Congreso de la Asociación Andaluza de Matronas y XVIII Congreso de la Federación de Asociaciones de Matronas de España.

Recerca