Durant el congrés celebrat per
Semfyc es va incidir a millorar la coordinació entre medicina primària i especialitzada, la participació dels ciutadans, l'extensió de l'ús de guies de pràctica clínica, la formació dels professionals, avaluar la recepta electrònica, i potenciar la capacitat de promoció de la salut i prevenció inherents en el nivell assistencial.
Per a Semfyc, el professional de la salut ha de ser conscient i reaccionar davant els problemes sociosanitaris. Prova d'això va ser la conferència inaugural que va córrer a càrrec del jutge de l'Audiència Nacional,
Fernando Gran-Marlaska sobre la violència de gènere, on el professional de la salut té un important paper a fer, com demostra un estudi realitzat entre més de 400 metges i infermeres de primària.
D'aquesta manera, segons va explicar
Carmen Fernández, experta de Semfyc en la matèria, el professional de la salut amb formació en violència de gènere pot identificar de forma precoç el doble de casos que si no ho està -2,9 casos per cada 1.000 dones enfront de 1,6- i no obstant això, aquest aspecte no està recollit en el seu aprenentatge.
Això és especialment rellevant si es té en compte que el 96 per cent de les dones afectades va passar pel seu centre de salut l'any previ -el 41 va demanar cita una vegada al mes de mitjana, és a dir, més del doble que la resta de la població- i no obstant això, més de la meitat portava més de sis anys d'evolució de maltractament quan es va produir el diagnòstic. A més, la majoria presentava alguna patologia associada, com ansietat (61 per cent) o depressió (41) fet que corresponia amb que més de la meitat consumia psicofàrmacs.
Per la seva banda, el magistrat va asseverar que la legislació actual protegeix de forma adequada a la dona, i que ara cal treballar perquè aquesta es pugui materialitzar. És per això, segons el seu criteri, que cal plantejar-se crear serveis específics de violència de gènere dins de l'atenció primària, ja que poden ser el lloc més adequat perquè la dona pugui explicar la seva experiència a un professional.
"Els professionals mèdics no han de tenir por a abordar el tema, a equivocar-se, sinó la responsabilitat de formar-se i sensibilitzar-se davant aquest càncer social", va comentar.