Prevenció de l'insomni

A través d'aquest formulari indica'ns els teus dubtes i consultes sobre la formació que desenvolupa el Campus Docent Sant Joan de Déu o bé sobre el centre.

Image CAPTCHA
Introdueix els caràcters que es mostren en la imatge.

A través d'aquest formulari indica'ns els dubtes i/o suggeriments referents a la teva formació. Et respondrem al més aviat possible.

Image CAPTCHA
Introdueix els caràcters que es mostren en la imatge.
reloj.jpg
Abans d'instaurar un tractament, el pacient ha de prendre una sèrie de mesures que poden ajudar-li a evitar el seu insomni.

El primer que cal tenir en compte, és que no tothom a qui li costa dormir és un veritable insomne. L'individu deu romandre tranquil i no obsessionar-se amb la seva dificultat per dormir, ja que si ho fa, cada vegada li serà més difícil assolir-ho.


No és necessari dormir 8 o 10 hores diàries si es pot viure perfectament encara que només es dormin 5 hores al dia. Cada persona té unes necessitats individuals, i dormir menys que altres no vol dir realment que se sigui insomne.


D’altra banda, és absolutament normal que els pacients grans dormin menys de nit, fet que no suposa que s’hagi de produir un dany en el seu organisme, tractant-se més d’una situació normal i fisiològica que acompanya a la vellesa.


És important per a evitar l'insomni prendre una sèrie de mesures:

 

  • a) Hora de ficar-se al llit. El son presenta un ritme, que si ens ho saltem, pot donar lloc a la seva alteració. En primer lloc, l'individu ha de tractar d’adormir-se més o menys a la mateixa hora tots els dies, ja que si es fica al llit abans, l'organisme no reconeix que ha arribat la seva "hora de dormir", i no ho farà. Romandre al llit despert, sobretot quan a l'endemà s’ha de matinar, pot donar lloc a una ansietat que origini una dificultat per dormir.

  • b) Hora de despertar-se. També és important tenir present que l'hora a la qual ens aixequem condiciona l'hora a la qual ens arriba el son. Per tant, s’ha d’intentar aixecar-se sempre a la mateixa hora, inclosos els caps de setmana, o almenys fer que aquestes hores no difereixin massa.

  • c) Migdiades. Una persona que presenta insomni, mai no ha d’intentar recuperar el son perdut durant el dia, ja que això agreujarà el seu insomni nocturn. L'individu ha d'intentar mantenir-se despert. Després de dinar, que és l'hora a la qual un sol fer la migdiada, és recomanable realitzar alguna activitat que ens distregui i impedeixi que ens dormim.

  • d) Alimentació. No és recomanable ficar-se al llit amb gana o amb l'estómac massa ple. També cal tenir en compte que certs aliments poden estimular l'escorça cerebral, sobretot infusions estimulants com el cafè, el te o el mate. Per tant, no deuen consumir-se aquestes substàncies a la tarda, com a regla general, i han de  ser evitades en pacients amb insomni. Així mateix, aliments com la llet, rics en triptòfan, poden produir certs efectes sedants.

  • e) Exercici. Realitzar un exercici al llarg del dia pot originar un cansament beneficiós, però si es realitza 3 hores abans de ficar-se al llit, pot donar lloc a una estimulació nerviosa. S'ha d'evitar per tant realitzar exercicis a última hora de la tarda.

  • f) Ritual. Seguir una sèrie de passos abans de ficar-se al llit, com posar-se el pijama, rentar-se les dents, raspallar-se el cabell o banyar-se, pot donar a entendre a l'organisme que s'acosta l'hora de dormir.


El més important és que l'individu es relaxi abans de ficar-se al llit. No té sentit intentar adormir-se quan se està molt excitat, pel que prèviament poden ser útils mesures de relaxació. L'ambient s l'habitació ha de ser l'adequat, amb una il•luminació, temperatura i nivell de sorolls adequats.

 

A més, l'individu ha d'evitar totes aquelles situacions que li preocupin, pel que s'ha d'evitar mirar el rellotge. Si tot i això, la persona no pot dormir-se, és preferible aixecar-se del llit i esperar que l'entri la son, abans que quedar-se al llit.