Cloenda 5na edició del Curs de Mediadors

A través d'aquest formulari indica'ns els teus dubtes i consultes sobre la formació que desenvolupa el Campus Docent Sant Joan de Déu o bé sobre el centre.

Image CAPTCHA
Introdueix els caràcters que es mostren en la imatge.

A través d'aquest formulari indica'ns els dubtes i/o suggeriments referents a la teva formació. Et respondrem al més aviat possible.

Image CAPTCHA
Introdueix els caràcters que es mostren en la imatge.
FotoMediadors.jpg

El passat 23 de febrer es va celebrar a l'Auditori de l'Edifici Docent de l'Hospital Sant Joan de Déu la Jornada de Clausura de la cinquena edició del Curs de Formació de mediadors/res en l'àmbit sanitari.

 

 

Amb el títol “La pluralitat religiosa per a una societat intercultural” la jornada ens va permetre compartir reflexions sobre la complexitat i la heterogeneïtat de la nostra societat i l’aportació que les diferents religions fan per a una convivència rica i respectuosa.

La Conferència inaugural va corre a càrrec de la Germana Teresa Losada, religiosa franciscana i  Presidenta de l’associació Bayt-al-Thaqafa, que va fer l’èmfasi en la necessitat d’obertura cap als altres i la complementarietat de totes les religions, com a cares diferents d’un mateix diamant o bé com a perles d’un mateix collaret. Insistint en la necessitat de sortir de dogmatismes i trobar el que ens uneix, ja que per coneixer-nos a nosaltres mateixos és imprescindible conèixer als altres. En aquest sentit l’educació es planteja com l’eina imprescindible per poder passar del diàleg a la convivència real.

 

Seguidament va tenir lloc una taula rodona moderada per Joan Hernández, gerent del Grup de Treball Estable de Religions i que va comptar amb la participació de diferents representants religiosos. A continuació presentem un petit resum de les seves aportacions:

Jorge Burdman, Representat del Diàleg interreligiós de la Comunitat Israelita de Barcelona va fer una crida a la convivència pacifica, que es troba en l’essència de qualsevol religió.

Maria Dolores Tengua, Pastora de l’Església Evangèlica Baptista, va insistir en la idea de què totes les religions busquen el bé comú, i en que cal apostar per construir una societat intercultural, es a dir una societat integradora que aculli la pluralitat, allunyada del multiculturalisme que crea guetos i de l’assimilacionisme que no respecta la diversitat d’identitats. Així mateix que va assenyalar que les religions intenten respondre a una ètica de màxims que no pot ser imposada a ningú, però que cal treballar des del consens d’una ètica de mínims.

Mohamed Halhoul, Secretari  General de la Federació Islàmica de Catalunya, assenyalà les oportunitats que el marc legislatiu català ens brinda per poder construir una societat intercultural que inclogui el diàleg interreligiós com eina d’enriquiment i convivència.

Basili Llorca de la Coordinadora Catalana d’Entitats Budistes, emfatitzà que l’espiritualitat és present en tot esser humà, que busca la felicitat i dona sentit i transcendència a la vida.

 

Per finalitzar l’acte es va atorgar els Diplomes de Mediadors/res interculturals en l’àmbit sanitari al alumnes que van finalitzar aquesta formació.

 

Núria Roca i Caparà

Carme Vega Monteagudo