Definició i causes de l'insomni

A través d'aquest formulari indica'ns els teus dubtes i consultes sobre la formació que desenvolupa el Campus Docent Sant Joan de Déu o bé sobre el centre.

Image CAPTCHA
Introdueix els caràcters que es mostren en la imatge.

A través d'aquest formulari indica'ns els dubtes i/o suggeriments referents a la teva formació. Et respondrem al més aviat possible.

Image CAPTCHA
Introdueix els caràcters que es mostren en la imatge.
innsomia.jpg
L'insomni és l'alteració del son més comú. És un dels símptomes més freqüents que afecten a la població, precedit només pel dolor. Prop del 10% de la població ho presenta de manera crònica, i gairebé el 50% ho pateix en algun moment de la seva vida.

Es caracteritza per una de les següents característiques:

 

  • Incapacitat per part de l'individu per a conciliar el son

  • Augment del nombre de despertars nocturns

  • Disminució del temps de son, despertant-se l'individu massa d’hora

  • Sensació de que el son ha estat insuficient

 

Causes de l'insomni

 

Aquest quadre pot ser originat per causes fisiològiques, psicològiques, psiquiàtriques o originat per medicaments.

 

a) Causes fisiològiques. Destaca intentar dormir en un ambient desagradable, amb calor o fred excessiu o massa lluminós o sorollós. També és comú que aparegui en cas de malalties que dificultin la respiració de l'individu, com és el cas de l'asma o l'apnea, en menopausa o embaràs, artritis o altres malalties que originin un dolor.

 

L'estil de vida pot induir també l'aparició de l'insomni. L'ús d'alcohol, tabac o begudes estimulants abans de dormir poden afavorir l'insomni.

 

També la realització d'un exercici físic o mental just abans de ficar-se al llit. No obstant això, realitzar exercici a la tarda pot afavorir a que l'individu s’adormi.

 

Finalment, l'insomni pot estar associat també a persones que presenten canvis en el seu horari de son, com en aquelles persones que treballen de nit. És comú que aparegui en viatgers que volen a zones horàries distintes, fenomen conegut com "Jet-lag".

 

b) Causes psicològiques. Les emocions són importants estimulants de l'escorça cerebral. D'aquesta manera, l'estrès i altres esdeveniments personals (afectius, laborals) poden provocar l'aparició de l'insomni.

 

c) Causes psiquiàtriques. La depressió, ansietat, anorèxia nerviosa o crisi psicòtica poden donar lloc a l’insomni.

 

d) Ús de medicaments. Existeixen medicaments estimulants nerviosos, com les amfetamines, descongestius respiratoris, antidepressius, corticoides, cafeïna, teofil•lina. També pot aparèixer l’insomni quan es produeix una retirada brusca de medicaments hipnòtics.

 

Aquest efecte pot donar lloc a malsons, fet que porta a que l'individu torni a prendre els sedants i aquesta és la causa de la seva dependència. La retirada d'aquests medicaments s'ha de fer per tant de manera gradual, i sota control mèdic o farmacèutic.