100 milions de voluntaris europeus
La Comunicació -document no legislatiu- adoptada el passat 23 de novembre analitza el voluntariat a Europa i assenyala la necessitat d’un cos de voluntariat a escala europea de cara a establir un marc per a les contribucions comunes dels joves europeus a les accions de la Unió en l’àmbit de l’ajut humanitari. Per això, en presentarà una proposta legislativa l’any 2012, prèvia consulta oberta a les parts interessades.
El document es fa ressò de l’important augment, en l’última dècada, del nombre de voluntaris actius a la Unió, que actualment són uns 100 milions de persones, és a dir, entre el 22% i el 23% dels europeus de més de 15 anys.
La comissària europea d’Ajuda Humanitària i Resposta a les Crisis, Kristalina Georgieva, va indicar en una roda de premsa a Estrasburg que "cada cop hi ha més europeus que volen ser voluntaris” i que aquesta tendència “va a més, fins i tot en temps de crisi".
En relació amb la proposta de creació del Cos Voluntari, va afegir que el seu objectiu és que "els voluntaris tinguin un fonament jurídic sostenible i perdurable". Georgieva també va fer esment de la necessitat de dotar els voluntaris de formació especialitzada i infraestructures adequades així com de garantir que tothom pugui accedir al voluntariat i no només les persones que tinguin una situació econòmica més còmode .
La Comissària també va recordar que l'any 2011 serà l'Any Europeu del Voluntariat i que es començaran a posar en marxa algunes experiències pilot.
2012: proposta legislativa
El Cos Voluntari Europeu afegiria valor als programes de voluntariat que ja funcionen mitjançant la selecció, formació i desplegament de voluntaris.
La creació d’un cos de voluntaris europeus hauria de facilitar, així, sòlides sinèrgies amb les organitzacions i estructures de voluntaris ja existents, evitar la duplicació i fomentar la diversificació de l’acció humanitària. En aquest sentit, no substituiria en cap cas els cossos de voluntaris que ja existeixen.
A les conclusions de la Comunicació, la Comissió assegura que es durà a terme una anàlisi sobre la relació cost-eficàcia i una avaluació sobre l’impacte social de les àrees en què el cos podria actuar.
Finalment, anuncia que presentarà una proposta legislativa l’any 2012 i que, per fer-ho, consultarà les parts interessades a través de diversos canals, inclosa una consulta oberta en línia, que hauria d’iniciar-se abans no acabi l’any.